top of page

'Omarm je lijf, voel je hart, en laat je gedachten spreken'

HAPTONOMIE

Haptonomie

Haptonomie richt zich niet direct op geneeskunde en dus de genezing van de klacht. Het is een ervarings- en ontwikkelingsgerichte benadering die lichaams- en contactgericht is.

 

Het is gericht op het bewust worden van jouw gevoelens, emoties, gedachten, lichaam(signalen) en gedrag. Jij ervaart zelf de betekenis van deze signalen en hoe je dat integreert in het alledaagse leven. Het plaatsen van de (ontwikkel)vraag in het Ontwikkelingsschema verheldert de oorsprong hiervan vanuit de ontwikkelgebieden.  Dit gekoppeld aan jouw huidige emoties, gedachten en gedrag maken jouw belemmering (uit het verleden) zichtbaar en deze is vanuit de huidige situatie aan te pakken.

Het versterken van de verbinding tussen emoties, gedachten en gedrag staat centraal. Haptonomie stelt je daarnaast in staat om op jouw manier de verbinding met anderen te maken. Jij ontdekt jouw manier van contact aangaan, zodat jij hierin keuzes kunt maken in relaties met anderen. Dit ontwikkelproces wordt ondersteund op jouw wijze, en jouw tempo.

Linda Looman Haptonomische begeleiding
HAPTONOMIE
Linda Looman_foto (11).jpg

'Inzicht in jouw identiteit zorgt voor vitaliteit'

Haptotherapie

Haptotherapie richt zich in de kern op het vinden van jouw eigen identiteit, ook wel autonomie genoemd. Wanneer jij jezelf en je behoeften herkent en erkent, ben je in staat het leven te leiden dat bij jou past. Therapie is gericht op het ondersteunen bij verandering, ontwikkeling en/of acceptatieproces. Het aanbod wordt afgestemd op de persoonlijke vraag en situatie.

In je leven ontwikkel je overtuigingen en patronen door ervaringen en/of door normen en waarden vanuit je (opvoed)omgeving. Als deze gedurende jouw ontwikkeling niet (meer) bij je passen, kun je hier last van krijgen. Het wordt dan tijd om je angst aan te pakken en de beschermlaag of camouflage los te laten. Vaak lukt het wel jezelf te zijn wanneer je alleen bent of bij mensen die dichtbij je staan. Maar dit kan moeilijk zijn in omgang met mensen die je minder goed kent. Het negatief invullen van de gedachten en verwachtingen van de ander kan actief worden, dat kwetsbaar voelt. Gevoelens en emoties worden echter vaak weggedrukt.

Emoties, angsten en trauma’s kunnen (onbewust) opslaan in je lichaam, wat klachten kan geven. Wanneer jij beseft wat deze klachten jou aangeven, kun je aandacht geven aan de kern van de situatie. Je doet dan recht aan jouw behoefte en werkt aan positieve verandering van de (ontwikkel)vraag.

 

Een traject met een haptotherapeut richt zich op persoonlijkheidsontwikkeling wat inzicht geeft in al jouw vaardigheden waarmee je eigen regie, balans en vitaliteit in je/jouw leven (terug)krijgt.

HAPTOTHERAPIE

Haptonomische begeleiding

Als jij een vraag hebt, waaraan jij doelgericht wilt werken, dan kun je ook een haptonomisch begeleidingstraject aangaan. Begeleiding is gericht op bevorderen van de situatie. Deze vorm van ondersteuning is in vergelijking tot haptotherapie minder kerngericht en diepgaand.

 

Tijdens de intake bekijken we samen welk traject past bij jouw zoektocht.

Linda Looman_foto (7).jpg
HAPTONOMISCHE BEGELEIDING

Mijn aanbod

In mijn aanbod bied ik naast het bespreken van jouw situatie, ook ervaringsgerichte oefeningen en de affectief bevestigende aanraking aan. Jouw vraag wordt in, de haptonomische methodiek, het Ontwikkelingsschema geplaatst, waarna een persoonlijk aanbod wordt gecreëerd. Inzicht in jouw gevoelens, gedachten, gedrag en (non)verbale signalen van jouw lichaam maakt jouw patronen tastbaar en daardoor heb jij weer keuzes in jouw situatie.

  • Identiteitsontwikkeling. Wie ben ik en hoe wil ik zijn? Zelfvertrouwen versus onzekerheid, kwaliteiten versus uitdagingen, patronen doorbreken, eigen keuzes maken, grenzen kennen en stellen, voorkeuren en behoeften leren herkennen voor balans in je leven.

  • Balans in draagkracht en draaglast.  Zoals Burn-Out, Bore-Out, moeite in het  doseren van energie en taken, moeite met stapjes inpassen tussen ‘er vol voor gaan’ of ‘terughoudend zijn’.

  • Verbinding tussen emoties, gedachten en gedrag. Mogelijk weet jij wel wát je lastig vindt, maar weet niet hóe je het anders kunt doen. Of dat je gevoelens wegduwt, omdat je bang bent dat je grip verliest, of dat deze gevoelens sterker worden als je ze toelaat. Of je merkt dat je lichaam niet functioneert zoals jij dat wilt en zoekt hulp bij acceptatie. Verbinding hiertussen zorgt voor balans, het optimaal benutten van je lichaam in (top)sport en algehele vitaliteit.

  • Lichaamsbesef.  Wanneer je meer bewust bent van je lichaam en de signalen die jouw lichaam afgeeft, zorgt dit voor rust, ruimte en het meer in het moment kunnen leven. Wanneer signalen niet worden waargenomen of worden genegeerd, kunnen klachten juist verergeren.

  • Aanhoudende lichamelijke klachten ( ALK). Hierbij kun je denken aan (lichamelijke) klachten waarbij de artsen geen oorzaak vinden, maar de klachten blijven bestaan.

  • Angsten/ trauma. Er bestaan vele vormen en zwaarte van angst. Uit een angstige situatie kan trauma ontstaan. Deze angst kan in je gedachten en lichaam (systeem) aanwezig blijven, ondanks dat je uit de ‘gevaarlijke situatie’ bent. Je kunt meer rust in je systeem creëren door te werken aan de angst.

  • Omgaan met gevoelens en emoties. Mensen kunnen op verschillende manieren met gevoelens en emoties omgaan. Wil je hier meer rust en vertrouwen in ervaren en jouw manier ondervinden? Hierdoor kunnen vervolgproblemen zoals verslaving(gevoeligheid) of gedragsproblemen eveneens verminderen.

  • Gedragskenmerken. Je kunt moeite ervaren om rustig op anderen te reageren, of kunt ineens fel reageren, of jij vertelt jouw behoeften en emotie niet aan anderen, waardoor onbegrip tussen jullie ontstaat.

  • Relaties en contacten. Verbinding maken met anderen is een veelvoorkomende uitdaging. Tevens kun je in het contact met de ander verminderde verbinding ervaren. Dit kan een relationeel of vriendschappelijke verbinding zijn.

Is er een onderwerp waarbij je ondersteuning wenst of anderen vinden dat jij hier wat hulp bij kunt gebruiken? Dan kan haptonomie ondersteunen in het vinden van jouw proces naar verandering. Als jouw vraag of onderwerp hier niet tussen staat, neem dan gerust contact met mij op om na te gaan of ik iets voor jou kan betekenen.

MIJN AANBOD
bottom of page