top of page

'Omarm je lijf, voel je hart, en laat je gedachten spreken'

HAPTONOMIE

Haptonomie

Haptonomie richt zich niet direct op geneeskunde en dus de genezing van de klacht. Het is een ervarings- en ontwikkelingsgerichte benadering die lichaams- en contactgericht is.

 

Het is gericht op het bewust worden van jouw gevoelens, emoties, gedachten, lichaam(signalen) en gedrag. Jij ervaart zelf de betekenis van deze signalen en hoe je dat integreert in het alledaagse leven. Samen kunnen we jouw huidige emoties, gedachten en gedrag verhelderen door belemmeringen (uit het verleden) te ervaren en deze is vanuit de huidige situatie aan te pakken. Het versterken van de verbinding tussen emoties, gedachten en gedrag staat centraal.

 

Haptonomie stelt je daarnaast in staat om op jouw manier de verbinding met anderen te maken. Jij ontdekt jouw manier van contact aangaan, zodat jij hierin keuzes kunt maken. Dit ontwikkelproces wordt ondersteund op jouw wijze, en jouw tempo.

HAPTONOMIE
Linda Looman_foto (11).jpg



Haptotherapie/Begeleiding

Haptotherapie richt zich in de kern op het vinden van jouw eigen identiteit, ook wel autonomie genoemd. Wanneer jij jezelf en je behoeften herkent en erkent, ben je in staat het leven te leiden dat bij jou past. In je leven ontwikkel je overtuigingen en patronen door ervaringen en/of door normen en waarden vanuit je (opvoed)omgeving. Als deze gedurende jouw ontwikkeling niet (meer) bij je passen, kun je hier last van krijgen.

 

Gevoelens en emoties worden vaak weggedrukt.

Het verbinden van gedachten, emoties en gedrag is van belang om situaties te verwerken, jezelf te zijn en je goed te voelen in contact met anderen.

​

Emoties, angsten en trauma’s kunnen (onbewust) opslaan in je lichaam, wat klachten kan geven. Wanneer jij beseft wat deze klachten jou aangeven, kun je aandacht geven aan de kern van de situatie. Je doet dan recht aan jouw behoefte en werkt aan positieve verandering van de (ontwikkel)vraag.

​

Kinderen en jongeren uiten moeilijkheden vaak via hun gedrag en/of lichamelijke ongemakken, dat zij zelf niet altijd kunnen begrijpen. Wanneer ouders ook (even) geen inzicht hebben in de oorzaak van dit gedrag, kan miscommunicatie ontstaan. Door te leren luisteren naar de oorzaak van dit gedrag en wederzijds begrip te vergroten, zal de verbinding leiden naar meer duidelijkheid, rust en lekker in je vel zitten. 

 

 

HAPTOTHERAPIE

Traject

Tijdens de intakeperiode onderzoeken we samen welk traject past bij jouw zoektocht, dat gemiddeld 2-3 sessies omvat. Vervolgens wordt samen met jou een plan van aanpak opgesteld. Door de reeds opgedane inzichten in de oorsprong van de vraag en jouw huidige situatie, kun jij bepalen hoe jouw proces en resultaat vorm krijgt.​

​

Mijn inzet is zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. Hierin heb jij altijd zelf de regie.

​

 

Linda Looman_foto (7).jpg
HAPTONOMISCHE BEGELEIDING

Mijn aanbod

In mijn aanbod bied ik naast het bespreken van jouw situatie, ook ervaringsgerichte oefeningen en  lichaamsbewustzijnsoefeningen (affectief bevestigende aanraking) aan. Een traject met een haptotherapeut richt zich op persoonlijkheidsontwikkeling wat inzicht geeft in al jouw vaardigheden waarmee je eigen regie, balans en vitaliteit in je/jouw leven (terug)krijgt.

​

Jouw vraag/ doel kan betrekking hebben op de volgende onderwerpen:

​

  • Identiteitsontwikkeling. Wie ben ik en hoe wil ik zijn? Zelfvertrouwen versus onzekerheid, kwaliteiten versus uitdagingen, patronen doorbreken, eigen keuzes maken, grenzen kennen en stellen, voorkeuren en behoeften leren herkennen voor balans in je leven.

​

  • Balans in draagkracht en draaglast.  Zoals Burn-Out, Bore-Out, moeite in het  doseren van energie en taken, moeite met stapjes inpassen tussen ‘er vol voor gaan’ of ‘terughoudend zijn’.

​

  • Verbinding tussen emoties, gedachten en gedrag. Mogelijk weet jij wel wát je lastig vindt, maar weet niet hóe je het anders kunt doen. Of dat je gevoelens wegduwt, omdat je bang bent dat je grip verliest, of dat deze gevoelens sterker worden als je ze toelaat. Of je merkt dat je lichaam niet functioneert zoals jij dat wilt en zoekt hulp bij acceptatie. Verbinding hiertussen zorgt voor balans, het optimaal benutten van je lichaam in (top)sport en algehele vitaliteit.

​

  • Lichaamsbesef.  Wanneer je meer bewust bent van je lichaam en de signalen die jouw lichaam afgeeft, zorgt dit voor rust, ruimte en het meer in het moment kunnen leven. Wanneer signalen niet worden waargenomen of worden genegeerd, kunnen klachten juist verergeren.

​

  • Aanhoudende lichamelijke klachten ( ALK). Hierbij kun je denken aan (lichamelijke) klachten waarbij de artsen geen oorzaak vinden, maar de klachten blijven bestaan.

​

  • Angsten/ trauma. Er bestaan vele vormen en zwaarte van angst. Uit een angstige situatie kan trauma ontstaan. Deze angst kan in je gedachten en lichaam (systeem) aanwezig blijven, ondanks dat je uit de ‘gevaarlijke situatie’ bent. Je kunt meer rust in je systeem creëren door te werken aan de angst.

​

  • Omgaan met gevoelens en emoties. Mensen kunnen op verschillende manieren met gevoelens en emoties omgaan. Wil je hier meer rust en vertrouwen in ervaren en jouw manier ondervinden? Hierdoor kunnen vervolgproblemen zoals verslaving(gevoeligheid) of gedragsproblemen eveneens verminderen.

​

  • Gedragskenmerken. Je kunt moeite ervaren om rustig op anderen te reageren, of kunt ineens fel reageren, of jij vertelt jouw behoeften en emotie niet aan anderen, waardoor onbegrip tussen jullie ontstaat.

​

  • Relaties en contacten. Verbinding maken met anderen is een veelvoorkomende uitdaging. Tevens kun je in het contact met de ander verminderde verbinding ervaren. Dit kan een relationeel of vriendschappelijke verbinding zijn.

​

Is er een onderwerp waarbij je ondersteuning wenst of anderen vinden dat jij hier wat hulp bij kunt gebruiken? Dan kan haptonomie ondersteunen in het vinden van jouw proces naar verandering. Als jouw vraag of onderwerp hier niet tussen staat, neem dan gerust contact met mij op om na te gaan of ik iets voor jou kan betekenen.

MIJN AANBOD
bottom of page